Θοδωρής Μπρουτζάκης

Θοδωρής Μπρουτζάκης

Καθηγητής Πιάνου & Ανώτερα Θεωρητικά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969.
Τα πρώτα βήματά του στη μουσική τα έκανε σε ηλικία 6 ετών ξεκινώντας ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου.
Από τα 13 άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια, αλλά και μουσικήγια μαθητικές θεατρικές παραστάσεις.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Αναγέννηση και στο Ωδείο “Φ. Νακας” αποκτώντας Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης, Ενοργάνωσης Πνευστών, Φούγκας, καθώς και Δίπλωμα Σύνθεσης με τον βαθμό “Άριστα Παμψηφεί και Β’ Βραβείο” για τις “Παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα του Θόδωρου Αντωνίου” για τρίο εγχόρδων.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό.
Παράλληλα σπούδασε εκκλησιαστικό όργανο κι έλαβε τους τίτλους Grade 5 και Grade 4 από την Yamaha Music Foundation.
Μελέτησε επίσης για 3 χρόνια Jazz πιάνο και αυτοσχεδιασμό, καθώς και διεύθυνση ορχήστρας, δίπλα σε πολύ αξιόλογους καθηγητές.

Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με αντικείμενο την σύνθεση, την ερμηνεία στο πιάνο, την ενορχήστρωση, το jazz πιάνο, τα παιδαγωγικά καθώς και την διεύθυνση ορχήστρας.

Έχει δώσει πάρα πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισραήλ, Σερβία και Κύπρο).

Η εργογραφία του περιλαμβάνει πάνω από 80 έργα, όπου μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται 2 συμφωνίες, 3 κουαρτέτα εγχόρδων, 1 κουαρτέτο σαξοφώνων, 1 Σουίτα για μεγάλη ορχήστρα, διάφορα άλλα έργα για
ορχήστρα, μουσική δωματίου, τραγούδια, χοροί (με σαφείς ελληνικές επιρροές), χορωδιακά, μουσική για ερμηνεία από Α.Μ.Ε.Α. καθώς και μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και για ταινίες animation.

Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ΕΡΤ, Aula Φιλοσοφικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ινστιτούτο Goethe, Ωδείο Φ. Νάκας, αλλά και στο εξωτερικό (Philippines Cultural Center, Boston Conservatory, Dom Vojske Nis Concert Hall) από πολύ σημαντικές ορχήστρες.

Προσπαθώντας μέσα από το έργο του να συγκεράσει την λαϊκή ελληνική, με την κλασική μουσική, συνέθεσε το έργο“Κονσέρτο για 2 μπουζούκια και ορχήστρα” όπου το Νοέμβριο του 2016 παίχτηκε σε Α΄εκτέλεση κατά την τελετή λήξης του διεθνούς φεστιβάλ κλασικής μουσικής NIMUSFEST 2016 που έγινε στην πόλη Nis της Σερβίας, αποσπώντας πολύ τιμητικές κριτικές από τα Μ.Μ.Ε.

Επίσης, η συμφωνική του σουίτα “Archipelagos” προκρίθηκε στα 20 επικρατέστερα έργα στον κόσμο, στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Banaue Music Composition Competition που έγινε τον Ιούλιο του 2018
στις Φιλιππίνες, λαμβάνοντας και την διάκριση του πιο άρτιου τεχνικά έργου.

Έχει επίσης πολύ μεγάλη συμμετοχή και στην ελληνική δισκογραφία, ως πιανίστας, παίζοντας δίπλα σε πολύ γνωστούς καλλιτέχνες.

Τέλος μέσα από το blog του thodorisbroutzakis.blogspot.com βοηθά ενεργά και δωρεάν (μέσω διαδικτύου) από το 2012, κάθε υποψήφιο που έχει στόχο την εισαγωγή του σε κάποιο από τα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων, ή αναζητά κάποιου είδους βοήθεια στα πλαίσια μιας ωδειακής σπουδής, πάνω σε οποιοδήποτε αντικείμενο και επίπεδο των ανώτερων θεωρητικών.

Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά από το 1989, ενώ υπηρετεί και στην δημόσια εκπαίδευση από το 2003.