Μουσικό Γυμνάσιο

Μουσικά Σχολεία (Γυμνάσια – Λύκεια)

Τα Μουσικά Σχολεία που πλέον είναι 48 σε όλη την Ελλάδα, είναι ένας δοκιμασμένος θεσμός και παρά τα όποια προβλήματά του, αποτελεί μια πολύ αξιόλογη επιλογή για πάρα πολλούς μαθητές που τελειώνουν το Δημοτικό Σχολείο και αγαπούν τη Μουσική.

Οι μαθητές των σχολείων αυτών δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν μουσικές σπουδές. Έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε όποιο τομέα επιθυμούν, όπως και οι μαθητές των υπόλοιπων σχολείων, μιας και τα γενικά μαθήματα (εκτός των μουσικών) διδάσκονται κανονικά.
Μαθαίνουν 3 μουσικά όργανα (δύο υποχρεωτικά και ένα επιλογής), ιστορία και θεωρία της Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής και είναι επίσης μέλη διάφορων μουσικών συνόλων, ενόργανων και χορωδιακών. Ζουν μέσα σ’ ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, που επιδιώκει μέσω της γενικότερης αισθητικής καλλιέργειας, την πνευματική τους άνοδο, κάτι που θα τους συντροφεύει σε όλη τους τη ζωή, άσχετα με το ποιον τομέα σπουδών θα ακολουθήσουν.
Προσφέρονται επίσης δωρεάν μεταφορά από και προς το σχολείο, καθώς και σίτιση.
Για να εισαχθεί ένας μαθητής σ’ ένα Μουσικό Γυμνάσιο, δίνει εξετάσεις, στις οποίες αξιολογούνται:

  • Η αντίληψη του ρυθμού
  • Η ακουστική ικανότητα
  • Η φωνητική ικανότητα
  • Η εκτέλεση μουσικού οργάνου (προαιρετικά)

Σίγουρα, μια σωστή προετοιμασία θα αυξήσει δραματικά τις πιθανότητες εισαγωγής στα εν λόγω σχολεία, ιδιαίτερα σε αυτά του Νομού Αττικής, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των υποψηφίων.